Protein

Syrovátkový protein se řadí mezi zlatý standart sportovní výživy kvůli jeho výborné stravitelnosti, rychlé absorpci a vysoké biologické hodnotě. Syrovátka navíc obsahuje velké množství leucinu, což je esenciální aminokyselina, která má velký podíl na stimulaci proteosyntézy. Navíc obsahuje i další látky, které mají pozitivní vliv napřiklad na imunitní systém. Syrovátkové proteiny můžeme rozdělit dle metody zpracování a obsahu bílkovin na:

·        koncentrát – nejméně průmyslově zpracovaný; obsahuje kolem 80 % bílkovin (v jedné 30g odměrce je obsaženo 21g bílkovin; vyrábí se ze syrovátky získané z mléka pomocí filtračních metod

·        izolát – je více průmyslově zpracovaný – má nižší koncentraci laktózy – lépe stravitelný; obsahuje více než 90 % bílkovin; zpracovává se stejně jako koncentrát akorát se používá další stupeň filtrace

·        hydrolyzát – vyrábí se z koncentrátu nebo izolátu procesem hydrolýzy -  do výchozího proteinu se přidají složky, které enzymaticky štěpí bílkovinné řetězce na kratší peptidy - ty jsou pro tělo lépe vstřebatelné -  z toho mohou těžit například sportovci po tréninku, kteří chtějí co nejrychleji zahájit regenerační procesy; obsahuje  70-85% bílkovin; vhodný pro osoby s laktozovou intolerancí

Výhody proteinu:

  •  ochrana svalové hmoty
  •  stimulace proteosyntézy – budování svalové hmoty
  •  zlepšení regenerace
  •   zvyšení svalové síly
  • vysoká sytící schopnost – ocení lidé zejména v redukční dietě

Dávkování:

Příjem bílkovin, z pevné stravy či pomocí suplementů, by měl tvořit 15-25% celkového energetického příjmu. Vhodné množství záleží na mnoha faktorech – podíl svalové hmoty, věk, pohlaví, druh sportovní aktivity, zdravotní stav či individuální cíle (redukce hmotnosti, nabírání svalové hmoty). U běžné populace se doporučuje 0,8-1,2g/ kg tělesné hmotnosti, u sporovců 1,6-2,2g/kg. Navyšování příjmu bílkovin nad tuto hranici nemá u naturálních cvičenců zřejmě další efekt na zvýšení proteosyntézy. Sportovci, kterí jsou v dietě (kalorickém deficitu) a snaží se o zachování co největšího podílu svalové tkáně, můžou benefitovat z příjmu 2,2-3,1g bílkovin/kg.

Dostatečný příjem bílkovin by měl být obsažen v každém hlavním jídle a činí 20-40g bílkovin (případně 0,24-0,4g/kg) což představuje například 20-40g syrovátkového proteinu, 100-200g lososa či hovězího/kuřecího masa, 3-6vajec nebo 200-400g skyru.

 

Protein s mlékem či vodou?

Velmi často kladený dotaz mezi sportovci. Pokud netrpíme laktozovou intolerancí nebo alergií na bílkovnu kravského mléka není důvod si protein s mlékem nedat. Docházi pouze k lehce pomalejší absorpci syrovátky než při konzumaci proteinu s vodou a je potřeba počítat také s vyšší energetickou hodnotou nápoje. Takže pokud jsme po tréninku, je vhodnější kombinace syrovátkového proteinu s vodou, jindy během dne je to jedno.